Voor een unieke serie over het leven van de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier zijn Omrop Fryslân en Steven de Jong Films op zoek naar een beer van een vent met acteerervaring.

Ben jij Grutte Pier? 

Jij:

  • Bent fysiek sterk en gespierd
  • Bent minimaal 1.90 meter lang
  • Bent tussen de 30 en 45 jaar
  • Hebt (aanzienlijke) ervaring met acteren
  • Bent tussen 2018 en 2025 minstens twee weken per jaar beschikbaar (in overleg)
  • Hebt kennis van de Engelse en/of de Friese taal (dit is een pré)
  • Hoeft niet per se een baard of lang haar te hebben, daarvoor is de grimeur.

Doe de castingscene en geef je op!

Voldoe je niet aan de eisen voor de rol van Grutte Pier, maar wil je je wel opgeven voor een andere rol? Ook dan kun je je aanmelden.

Wie was Grutte Pier?

Pier Gerlofs Donia, oftewel Grutte Pier, was misschien wel de meest legendarische Fries. Hij leefde tussen 1480 en 1520 en was een simpele boer in Kimswerd. In die tijd woedde er een grote burgeroorlog en Pier zijn vrouw en kinderen werden vermoord. Door deze gebeurtenis ging Grutte Pier met zijn zwaard de strijd aan met de bezetter. 500 jaar later staat Grutte Pier nog altijd bekend als dé Friese vrijheidsstrijder. In Kimswerd staat een standbeeld van hem.

Regisseur Steven de Jong, bekend van de films “De schippers van de Kameleon”, “De scheepsjongens van Bontekoe” en “De hel van ‘63” maakt in samenwerking met Omrop Fryslân een serie over Grutte Pier. Verspreid over acht jaar zien we waarom Grutte Pier, Grutte Pier geworden is.

Meer weten over de serie? Bekijk het interview met Steven de Jong. 

Meer weten over Grutte Pier? Bekijk de animatie hieronder:

Parse

Pers kan voor meer informatie contact opnemen met Omrop Fryslân via gruttepier@omropfryslan.nl. Beeldmateriaal is hieronder in hoge kwaliteit te downloaden en te gebruiken op voorwaarde dat de juiste bronvermelding erbij staat.

Foto Steven door: Marte Visser 

Foto door: Omrop Fryslân/Joris Kalma